Tuesday, 15 August 2017

B Complex Shaklee

Assalamualaikum semua, Sebenarnya inilah produk pertama saya dengan Shaklee, B Complex Shaklee😘





Sebab Vitamin B Complex Shaklee paling ekonomi dlm rangkaian vitamin Shaklee yang lain dan bebas GST 😉, maksudnya mesti essential kan? Listed dalam (NEML) national essential medicine list.

B complex atau kumpulan B Group adalah sekumpulan micronutrient yg mana mereka mempunyai structure molekul yg lebih kurang sama, tapi tugasan berbeza dan saling memerlukan.

Dalam dunia ni, ada 8 jenis vit B yg kita perlukan kesemuanya pada kadar yg sepatutnya sbb mereka berkerja bersama2 (work as a team) barulah power 💪

B1 - Tiamin
B2 - Riboflavin
B3 - Niasin
B5 - Asid Pantotenik
B6 - Pieredoxin
B12 - Cobalamin
Biotin (paling eksklusif/mahal)
Acid Folid

*boleh buat untuk rujukan, 😊 supaya anda boleh pastikan kesemua 8 jenis vitamin diatas ada pada vitamin B anda. (B Complex Shaklee menepati kadar yg ptt ada pd setiap vit B yg 8 jenis tu, dan memang dicadangkan oleh WHO dan USRDA

Keseluruhan Vitamin B bekerja menukarkan makanan kepada tenaga

Pentingnya Biotin sumber dari pelbagai kekacang, kuning telur tak masak, sesame seed dan seb) sbb dia pengaktif Enzim, Co-enzim. Enzim ialah pemakin yg menukarkn mknn kepada bentuk yg boleh diserap oleh badan

Asid Folid sumber dari hati ayam/dgg beras perang, bayam, avocado, pisang
Untuk pertumbuhan rambut, kulit, sel darah dan lain2

Bila kesemuanya cukup, dan konsisten pengambilan Vit B ni, insyaAllah manfaat yg anda akan dpt:-

• slim down - mknn tukar kpd energy dgn proses detox dgn lancar dan efficient
• liver sihat
• saraf sihat
• kurang alahan
• tiada masalah berkenaan kulit
• tiada ulser
• subur
• DNA sihat
• PMS
• kawal emosi/tenang/kurang stress
• tidur lena
• badan dan minda dalam keadaan baik
• otak berfungsi dgn baik
• dpt bekalan tenaga yg cukup
• penglihatan baik
• pertumbuhan, pembinaan dan pembesaran sihat kulit, kuku, rambut dan membantu kesihatan jantung
• metabolism sihat (tidak terlalu tinggi atau rendah)

Lagi satu, jgn panik bila anda consume Vitamin B Complex ni, urine anda berwarna kuning pekat neon. Itu menandakan badan kita menerima B2 (Riboflavin) dgn baik. Menguraikan dan menyerap dgn baik 👍

Sel badan kita sgt2 memerlukan vitamin2 B, kerana badan kita tidak boleh menghasilkan vitamin B dgn sendiri (kene dpt dari mknn, kebanyakannya mentah yg tidak terdedah pd haba masakan😁)

Malangnya, vitamin B Complex ni sgt fragile, sensitif dan cepat musnah pada haba, toksin, alkohol dalam skin care, cosmetics, perfumes dan sebagainya. Itu sbb bila mkn tidak nmpk kesan/isu sesuatu tidak settle.

Tanda2 anda kekurangan Vitamin B keseluruhannya

(Emosi tertekan, cepat sentap, kebas2, gemuk air/muka sembab, poor concentration/tak boleh fokus,mata senang gatal2, pandang cahaya berair, eczema, senang ulser, rambut gugur, migrain, cramp, kulit senang jerawat, anemia, letih keterlaluan, poor memory, imun sisitem rendah, PMS teruk, bersangka2 lebih, otot lembik)

Sayangilah diri anda dan org sekeliling dgn kita(mereka pon akan dpt tepias) Dapatkan sebotol harini dari saya supaya sy bole terangkan manfaat dan kekurangan dari setiap vitamin B diatas atau apa2 kesihatan yg anda fokuskan.

Vitamin B sukar didapati dari mknn kita kerana dia amat senang musnah seperti yg sy terangkan di atas.
-Kekacang almond, walnut dan pelbagai harus di ambil cukup bekalan sehari 3xhandful. Mahal kan?
-Kuning telur mentah 😁
-Mknn yg masak kene haba mungkin hilangkan vit B
-Hati ayam/dgg kita tahu hati ni kilang toksin, byklah kita mkn toksin drg sekali
-Paling senang pisang, avocado tp kene pastikan ia dipetik time masak bukan dipetik sebelum masak.. Sbb buah kbykan dipetik sebelum masak utk tujuan pemasaran (masa utk dihantar kekedai) bila smpi ke tangan kita cantik dan masak je kan. Untung klo sapa ada kebun sendiri 🤗

Susah betul nk dptkan mknn sihat zaman skrg ni, jadi cuba pelan2 pilih buah/ sayur yg non gmo atau organik. Saya pon masih struggle cari good food lagi😅

Semoga bermanfaat untuk kita semua, untuk tukar cara hidup sihat. Team kami #superstarzfamily dan #buildbyme semua terlatih dari doktor berpengalaman dan pakar nutrisi, jadi dapatkan B Complex Shaklee daripada saya, Yanti Mawarni 012 528 5658 Saya akan membantu monitor cara pengambilan produk Shaklee melalui pengalaman, pembelajaran saya.





5 comments:

  1. Pms dh kurang sejak amalkan B complex setahun lepas..best!

    ReplyDelete
  2. B-Complex adalah vitamin yang wajib kita ambil setiap hari sebab dunia hari ni banyak terdedah kepada pencemaran,tekanan & sebagainya.

    ReplyDelete
  3. rupenye penting amalkan setiap hari walaupun tak pregnant..hmmmmm

    ReplyDelete
  4. kalau letih2 makan vitami B bagus kan. nanti dah tak lemau

    ReplyDelete
  5. Saya makan b complex masa pregnant, ada org tegur muka berseri hahahah

    ReplyDelete